Kamu ja Kunkku – Unohtumattomat yhdessä

03.05.2021

Maaret Laakso-Halmerinne vieraili taidenäyttelyssäni P-galleriassa tammikuussa 2021. Hän katseli pitkään teostani Herra Lokakuu, joka on tehty digitaalisella monitekniikalla. ­– Voisitko tehdä tuollaisen kuvan koiristani Kamusta ja Kunkusta yhdessä? Tulen aina surulliseksi, kun kuljen kotona niiden kahden irrallisen valokuvan ohi. 

Kysymyksestä syntyi ajatus ja ajatuksesta teos, josta tuli Unohtumaton.

Maaretin toiveena oli, että kaksi erillistä kultaisennoutajan valokuvaa yhdistetään samaan teokseen, jossa olisi mukana syksyn lehtiä tai jotain muuta värikästä ulkoilmaan liittyvää. Teoksen tulisi tallentaa koirien muisto, mutta tuoda myös lohtua, kauneutta ja iloa muodossa, jota katselisi mielellään kodin seinällä.

Rauhallinen tutkija ja velmu villikko


Ensin perheessä oli Kamu ja sitten Kunkku. Molemmat olivat omia persooniaan.

– Kamulla oli naapurissa kaverikoira, jota se kävi hakemassa leikkimään. Leikkikaveri oli niin iso, että Kamu mahtui kulkemaan sen vatsan alta. Kokoero ei kaveruksia haitannut. Kamu oli myös kova saunomaan ja uimaan, veti lapsia uimapatjan päällä. Se oli rauhallinen ja viisas tutkijatyyppi, Maaret muistelee lämmöllä.

Kunkku oli luonteeltaan hauska, leikkisä velmu.

– Se jaksoi leikkiä vaikka kahdeksan tuntia putkeen, kun sillä vaan oli leikkikaveri. Meillä oli erityinen yhteys keskenämme. Kunkulla oli erityisen hyvä vainu, se löysi hiiren, kun sitä pyysi etsimään hiiren. Se oli koffeli 40-kiloinen sylikoira siinä missä Kamu oli herrasmies, joka varoi tallomasta kenenkään kengille. Myös Kunkulla oli tapana kerätä kavereita ympärilleen ja tuoda niitä kotiin mökillä ollessamme.

Maaret kertoo, että mökki oli molemmille suosikkipaikka, missä sai olla vapaana ja mukana kaikessa perheen toimissa. Ne tekivät jopa omia klapipinojaan.

Yhä läsnä joka päivä

Maaret on iloinen teoksesta, joka yhdistää koirat ja lohduttaa nyt häntä itseään.

Molemmat koirat olivat uskomattomia kavereita ja lohduttajia, jotka ovat yhä vielä hengessä läsnä joka päivä. 

– Koirat ovat nyt yhdessä ikään kuin taivaassa, eivätkä erikseen siellä olohuoneen seinällä. Kunkku ja Kamu eivät nähneet koskaan toisiaan, mutta molemmille koirakaverit olivat tärkeitä. Nyt kuvan maailmassa he saavat olla toistensa kavereita ikuisesti.

Näin teos syntyi

Sain Maaretilta kuvat Kamusta ja Kunkusta. Kuvat oli tietysti otettu eri aikoina ja erilaisessa valaistuksessa ja ympäristössä. Kokeilujen jälkeen totesin, että koirat oli irrotettava taustastaan ja lähdettävä rakentamaan kuvaa siltä pohjalta. Muokkasin kuvia erilaisin keinoin, sillä lopullisesta teoksesta oli tulossa monta kertaa isompi kuin alkuperäiset kuvat olivat. Lopulta lähetin Maaretille arvioitavaksi muutaman version, joissa oli erilaiset värisävyt ja kasvit.

Vaikka alkuperäisenä visiona oli ruskan värit, lopulta lilan, violetin ja vihreänharmaan värittämä kukkameri miellytti meitä molempia eniten. Teoksessa käytetyn kukkakuvan olen itse ottanut monenväristen tulppaanien kukittamasta isosta kukkamerestä.

– Kun näin tämän kuvan, se nosti heti tunteet pintaan. Molemmat koirat olisivat aina halunneet olla ulkona ja siellä ne olivat onnellisimmillaan. Kunkku itse asiassa nukkui mielellään kukkapenkissä. Se teki itselleen viileän montun sinne, jos aurinko paistoi liian kuumasti, Maaret kertoo.

Maaretin hyväksymästä teoksen digikuvasta otettiin ensin paperivedos, jotta nähtiin värien toistuvuus ja koon toimivuus. Kun paperivedos näytti hyvältä, kuva lähetettiin painoon, jossa se tulostettiin pleksilasin eli 4 mm paksuisen akryylin pintaan ja viimeisteltiin 3 mm taustalevyllä, johon oli kiinnitetty ripustussysteemi. Teoksen valmis koko oli 110 x 73 cm.

Maaret: Taiteen tulee herättää mielenkiintoa ja kysymyksiä: miten ja miksi? Taiteen tulee myös herättää tunteita, jolloin siitä syntyy myös kertomuksia, kuten tämä Kamun ja Kunkun tarina.

UNOHTUMATON

Unohtumaton™ on Hanna Valtokiven digitaalisella monitekniikalla toteuttama, itsenäinen ja ainutlaatuinen taideteos, jonka aiheena voi olla esimerkiksi

  • muisto ihmisestä, lemmikistä tai tapahtumasta
  • toive tai haave, jonka haluaisit toteutuvan
  • hetki, jota et halua unohtaa

Unohtumaton™ tehdään aina tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa ja taiteilija haastattelee tilaajaa, jotta tärkeistä perusasioista päästään yhteiseen näkemykseen. Teoksessa voidaan käyttää asiakkaan omaa kuvaa, mutta taiteelliset ratkaisut ovat taiteilijan vastuulla. Asiakas saa nähtäväkseen 2–3 luonnosta ennen kuin teoksesta tehdään originaali versio halutulle pohjamateriaalille. Teoksen hinta muodostuu taiteilijan työstä sekä pohjamateriaalista, jolle se painetaan. Teoksesta voidaan tehdä myös vain digitiedosto, jolloin tilaaja voi itse tulostaa tai tulostuttaa kappaleita omaan käyttöönsä.

Jos sinulla on Unohtumaton aihe, ota yhteyttä hanna@valtokivi.fi ja ideoidaan lisää.